Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beschikbaarheid of evenementen. 

16 mei 2017

Barbecueën, het is misschien wel een van onze favoriete activiteiten tijdens de warme zomermaanden. Nu het lekkere weer eindelijk doorkomt mogen de barbecues traditioneel weer naar buiten, maar hoe hebben die toestellen hun plekje in de Nederlandse cultuur nou eigenlijk verdiend? In deze blog leggen we het je uit!

 
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: barbecueën is ontzettend oud. De oorsprong komt namelijk uit het verre verleden, toen mensen voor het eerst ontdekten dat vuur gebruikt kon worden om vlees te roken. Vlees was daardoor niet alleen makkelijker verteerbaar, maar ook langer houdbaar. Erg praktisch dus, omdat je het vlees nu kon bewaren tot tijden waarin voedsel wat minder voorhanden was. Over wanneer het échte barbecueën begon, doen echter verschillende verhalen de ronde. Wij denken dat ieder zijn eigen manier had, en dat er in ieder verhaal een deel van de waarheid zit.
 
Het eerste verhaal komt van de oude, bourgondische Fransen, die de gevangen zwijnen aan een lang spit regen. Het spit ging er voor in en kwam er achter weer uit. Van baard tot staart zoals de mannen uit de tijd van Asterix en Obelix dit noemden. In de Franse taal heette dit barbe et queue, wat in de uitspraak al snel barb-et-queue werd. De tweede legende stamt van de Taino’ indianen, die origineel uit Puerto Rico en Cuba komen. Deze indianen maakten bij het braden van vlees een houten rooster wat een ‘boucan’ werd genoemd: iemand die het vlees braadde werd betiteld tot een boekanier. De boucan stond boven het baracbicu, wat vrij vertaald ‘het heilige vuurbed’ betekent. Doordat er steeds meer avonturiers uit Spanje, Nederland en Engeland met hun grote schepen overzees gingen, werden de boekaniers steeds bekender. De kunst van het roosteren werd verspreid en de Spanjaarden verzonnen houten pennen waarmee het braden net iets makkelijker ging: de barbacoa.
 
Over het barbecueën doen nog veel meer verhalen de ronde: sommigen zeggen dat de kunst al meer dan 8.000 jaar oud is. Wat de absolute waarheid is, dat laten we aan jullie, maar wat vaststaat is dat barbecueën nog steeds een erg populaire activiteit is in heel Nederland. Het wordt echter nog makkelijker als alles voor je geregeld is. Neem dus eens een kijkje bij onze verschillende barbecue-pakketten, waarbij je veel keuze hebt en er altijd voor iedereen een geschikt menu is. Flink voordeel: wij komen alles brengen, en nemen het vies weer mee terug. Genieten van de beste barbecues zonder gedoe, dat doe je bij dé Smaakcateraar!

 


Deel dit artikel

Een greep uit onze klanten

broek.png
knorth.png
glaspunt.png
aquaco.jpg
yvey.png
flint personeelspartner.png
wicherink.png
tot maandag.png
Kom langs 0481-421334 0481-421334 Mail ons Wist je dat

Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke cookies zijn nodig voor het functioneren van de website. De statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Overige cookies zorgen voor een optimaal werkende website inclusief embedded content. Bekijk het cookiebeleid.