Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beschikbaarheid of evenementen. 

13 juli 2017

 

Tapas: waar komt het nou vandaan?
 
Onlangs hebben vele van jullie meegedaan aan onze actie waarbij een tapasplank gewonnen kan worden. Binnenkort kiezen we een winnaar, maar tot die tijd is het misschien leuk om wat helderheid te geven over de oorsprong van de tapas. Velen weten immers niet waar het vandaan komt, en we moeten eerlijk zijn: de geschiedenisboeken geven ook geen eenduidig antwoord.
 
Wat wel vaststaat is dat de tapa (enkelvoud van tapas) traditioneel wordt gezien als een Spaans aperitiefhapje, iets dat je eet om de eetlust op te wekken. Tapas zijn afgeleid van het Spaanse woord tapar, dat ‘afdekken’ betekent. Vroeger werd een drankje namelijk geserveerd met een stukje brood om je glas mee af te dekken. Op deze manier kwamen er geen vliegen in je drinken. Omdat een stuk brood zo saai was, belegden ze het met bijvoorbeeld een mooi stukje ham. Handige jongens, die Spanjaarden!
 
Andere verhalen zeggen dat de oude Spaanse koning Alfonso X ‘El Sabio’ bepaalde dat hij altijd wat eten bij zijn wijn wilde, omdat de wijn hem anders te snel naar zijn hoofd steeg. Dan zijn er ook nog de verhalen waarbij de oude Keizer Karel V reeds in 1500 de tapas geïntroduceerd zou hebben. Veel van zijn soldaten gingen na een veldslag rechtstreeks naar de herberg en dronken daar zóveel wijn, dat ze daarna nauwelijks meer op hun paarden konden zitten. Om dit te voorkomen zorgde de keizer ervoor dat de soldaten steeds kleine tapas bij hun drank kregen, zodat de mannen aan het einde toch een avondmaaltijd achter de kiezen hadden en weer fit te velde konden trekken.
 
Waar de tapas nou ook vandaan komen, wij houden ervan. De klassieker uit de Spaanse gastronomie staat voor gezelligheid, ontzettende versheid en kwaliteit. De goedgevulde tapasplank kan een maaltijd of snack zijn, wat centraal staat is dat het bij tapas niet draait om het eten. Het belangrijkste is het samenzijn met vrienden en familie en het vertellen van verhalen. Dat is dan ook de reden dat bijna iedereen in de Spaanse tapasbarretjes zijn tapas staand eet: dat verteld een stuk makkelijker. Enkele vuistregels zijn dan ook dat je tapas nooit eet als je haast hebt, dat je ze niet alleen eet en dat je geen grote hoeveelheid in een keer vraagt of besteld. Daarnaast drink je het met een goed glas wijn.
 
Bij dé Smaakcateraar zijn we gek op het maken van lekkere tapas. Onze tapasplank is geschikt vanaf vijftien personen en wordt gemaakt van de meest veelzijdige, lokale ingrediënten. Meer weten? Neem eens contact op!

Deel dit artikel

Een greep uit onze klanten

joosten.png
harry_mattijssen.png
sligro.png
impact personeelsdiensten.png
KANplant_HetKan-logo (2).jpg
Van lansschot.png
gemeente lingewaard.png
tot maandag.png
Kom langs 0481-421334 0481-421334 Mail ons Wist je dat